Вторник, 01.07.2025, 10:49
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

Научное сообщество "Гармония"

Меню сайта
Категории раздела
Новости [2]
Новости из жизни Новокаховской гимназии
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Июль 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    статистика

    Посуд з якого ми їмо

                                                                                   
    Посуд з якого ми їмо

    Виконала:  Вареник Олена.

    Додаток:


    ТЕЗИ

    Тема моєї роботи «Посуд з якого ми їмо», я вибрала проблему посуди, оскільки ця тема дуже актуальна. Тому що у наш час дуже багато видів посуду це залізний, скляний, алюмінієвий, пластиковий, тефлоновий і інші, і не знаєш, корисний цей посуд або шкідливий. Для цього я користувалася такими джерелами: 

        1. Учбова література;

        2. Газети;

        3. Журнали;

        4. Internet.

    Моя робота інтегрована з хімією, історією, біологією, економікою, екологією, валеологією.

    Мета моєї роботи: з'ясувати історію походження посуду із різних матеріалів, з'ясувати хімічний склад матеріалів, з яких виготовляється посуд. З'ясувати, як впливають ці хімічні речовини і матеріали на здоров'я людини.



    Кухонний посуд підрозділяють на металевий, керамічний, скляний, пластмасовий.

    Металевий Посуд - емальований, оцинкований, луджений, латунний, неіржавіючий, чавунний, алюмінієвий, мельхіоровий, нейзильберовий і ін., розрізняється по складу, властивостям, призначенню, методам очищення. Розглянемо стисло хімічний склад кухонного посуду і способи догляду за ним.

    Емальований посуд найбільш зручний в побуті, оскільки він хімічно стійкий до органічних кислот, лугів, солей, що містяться в їжі, придатний для її тривалого зберігання.

    Оцинкований посуд використовується в основному для господарських потреб, в ньому не можна готувати їжу і кип'ятити воду, оскільки солі цинку отруйні.

    Луджений посуд, виготовлений з білої жерсті, легкий і міцний, предназначений для зберігання води, свіжого (але не кислого) молока, консервів.

    Нержавіючий сталевий посуд міцний, стійкий проти корозії, видержує дію харчових кислот і солей, не псує смаку їжі, не розрушає вітамінів. Їжа в ньому може зберігатись тривалий час без змін.

    Алюмінієвий посуд легкий, міцний, термічно стійкий, не псує смаку, кольору і запаху їжі, не руйнує вітамінів. В ньому можна готувати, але не зберігати тривало їжу. Небажано готувати в ньому кислі компоти, киселі, борщ, тримати солоні і кислі овочі, оскільки вони руйнують алюміній.

    Литий товстостінний посуд з алюмінію (сковорідки, казани, скороварки) в головному призначаються для смаження і приготування других блюд. Почорнілі місця слід протирати ваткою, змоченою в оцті, і промивати водою.

    Пластмасовий посуд - виготовляється пресуванням або литвом під тисненням з різних матеріалів. Посуд з них легкий, порівняно міцний, добре миється, але майже не витримує нагріву. Посуд з полімерних матеріалів нешкідливий, якщо його використовувати по призначенню. Тарілки, кухлі і інший пластмасовий посуд призначені в основному для короткочасного контакту з їжею, а не для зберігання її, при якому з полімерних матеріалів можуть відокремлюватись небажані продукти.

    Скляний посуд - Якість посуду залежить від составу скла, способу її вироблення і характеру декоративної обробки. Найдешевшим склом є кальцієво-натрієве. Для посуду кращої якості використовують кальцієво-натрієвий-калієве скло, а для посуду вищих сортів - кальцієво-калієве. Найкращі сорти посуду виготовляють з кришталю. Декоративна обробка посуду підрозділяється на матування, гравірування, травлення і шліфовку.

    Керамічний посуд - це господарський посуд і ємкості: тарілки і блюда, горщики, глеки, амфори і ін. – вимагали вищого мистецтва при формуванні і обпалюванні. У третьому тисячолітті до н.е. був винайдений гончарний круг. Це був найважливіший крок в гончарному виробництві оскільки він дозволив різко підвищити продуктивність праці ремісника і виготовляти посуд з набагато тоншими стінками.

    Фарфор - найблагородніша кераміка. Це матеріал, що складається з каоліну, глини, кварцу і польового шпату. Його характерні ознаки: білий колір, відсутність пористості, висока міцність, термічна і хімічна стійкість. Для господарського фарфору цінується просвічуваність. Фарфорові вироби вельми різноманітні по своєму хімічному складу, по властивостях і призначенні. Технологія виробництва описана в моїй роботі.

    Нарядні меламінові тарілки турецького виробництва, що наповнили зараз наші ринки, око, звичайно, радують. Прикрашені симпатичними квіточками, вони нагадують фарфор. А ось за ціною дешевше, що для нашого населення грає істотну роль. Проте, посьорбавши гаряченького супчика з меламінової тарілочки, людина ризикує не просто отруїтися формальдегідом, але і завдати непоправимої шкоди майбутньому потомству. Крім того, при нагріванні в меламіні утворюються канцерогени, здатні викликати в організмі людини ракові пухлини. Не менш страшна хвороба - старече недоумство - підстерігає прихильників алюмінієвих каструльок. Адже навіть хімік-любитель знає, як небезпечний для людей алюміній, що окислюється у воді.

    Я провела інтерв'ю у перехожих людей. У моїй роботі представлені деякі з них. Багато хто не знав, як відповісти. Опитавши п'ятдесят чоловік, я можу зробити вивід, що більшість людей не знають хімічний склад посуду, з якого вони їдять, не знають, корисний цей посуд або шкідливий. Потрібно підвищити рівень інформативності про хімічний склад посуду. Для підвищення хімічної грамотності населення необхідно збільшити число уроків хімії і частіше говорити на них про навколишній нас світ, про хімічні процеси на кухні, у ванній, у нашому організмі і т.д. Необхідно підвищити хіміко-екологічну культуру громадян.

    Без посуду наше життя неможливе, в посуді ми готуємо, зберігаємо їжу, з посуду ми їмо. Посуд буває багатьох видів. Виконавши дану роботу, я дізналася:

    На початку роботи я ставила перед собою мету, дізнатися який буває посуд, його хімічна будова, корисна вона чи ні. Тепер я знаю, що деякий посуд насправді корисний, наприклад срібний. Його частинки дуже корисні, вони розчиняються в нашій їжі і потрапляють до нас в організм. Срібло дуже корисно для організму, воно дезинфікує їжу, якщо в неї щось потрапило шкідливе. А ось меламінові тарілки турецького виробництва дуже шкідливі, тому їх потрібно використовувати в крайніх випадках. Бажано використовувати екологічно чистий посуд: кераміка, фарфор, стекло. З металевої ту, що покрита емаллю.