Посуд з якого ми їмо
Виконала: Вареник Олена.
Додаток:
ТЕЗИ
Тема моєї роботи «Посуд з якого ми їмо», я вибрала проблему посуди, оскільки ця тема дуже актуальна. Тому що у наш час дуже багато видів посуду це залізний, скляний, алюмінієвий, пластиковий, тефлоновий і інші, і не знаєш, корисний цей посуд або шкідливий. Для цього я користувалася такими джерелами:
Учбова література;
Газети;
Журнали;
Internet.
Моя робота інтегрована з хімією, історією, біологією, економікою, екологією, валеологією.
Мета моєї роботи: з'ясувати історію походження посуду із різних матеріалів, з'ясувати хімічний склад матеріалів, з яких виготовляється посуд. З'ясувати, як впливають ці хімічні речовини і матеріали на здоров'я людини.
Кухонний посуд підрозділяють на металевий, керамічний, скляний, пластмасовий.
Металевий Посуд - емальований, оцинкований, луджений, латунний, неіржавіючий, чавунний, алюмінієвий, мельхіоровий, нейзильберовий і ін., розрізняється по складу, властивостям, призначенню, методам очищення. Розглянемо стисло хімічний склад кухонного посуду і способи догляду за ним.
Емальований посуд найбільш зручний в побуті, оскільки він хімічно стійкий до органічних кислот, лугів, солей, що містяться в їжі, придатний для її тривалого зберігання.
Оцинкований посуд використовується в основному для господарських потреб, в ньому не можна готувати їжу і кип'ятити воду, оскільки солі цинку отруйні.
Луджений посуд, виготовлений з білої жерсті, легкий і міцний, предназначений для зберігання води, свіжого (але не кислого) молока, консервів.
Нержавіючий сталевий посуд міцний, стійкий проти корозії, видержує дію харчових кислот і солей, не псує смаку їжі, не розрушає вітамінів. Їжа в ньому може зберігатись тривалий час без змін.
Алюмінієвий посуд легкий, міцний, термічно стійкий, не псує смаку, кольору і запаху їжі, не руйнує вітамінів. В ньому можна готувати, але не зберігати тривало їжу. Небажано готувати в ньому кислі компоти, киселі, борщ, тримати солоні і кислі овочі, оскільки вони руйнують алюміній.
Литий товстостінний посуд з алюмінію (сковорідки, казани, скороварки) в головному призначаються для смаження і приготування других блюд. Почорнілі місця слід протирати ваткою, змоченою в оцті, і промивати водою.
Пластмасовий посуд - виготовляється пресуванням або литвом під тисненням з різних матеріалів. Посуд з них легкий, порівняно міцний, добре миється, але майже не витримує нагріву. Посуд з полімерних матеріалів нешкідливий, якщо його використовувати по призначенню. Тарілки, кухлі і інший пластмасовий посуд призначені в основному для короткочасного контакту з їжею, а не для зберігання її, при якому з полімерних матеріалів можуть відокремлюватись небажані продукти.
Скляний посуд - Якість посуду залежить від составу скла, способу її вироблення і характеру декоративної обробки. Найдешевшим склом є кальцієво-натрієве. Для посуду кращої якості використовують кальцієво-натрієвий-калієве скло, а для посуду вищих сортів - кальцієво-калієве. Найкращі сорти посуду виготовляють з кришталю. Декоративна обробка посуду підрозділяється на матування, гравірування, травлення і шліфовку.
Керамічний посуд - це господарський посуд і ємкості: тарілки і блюда, горщики, глеки, амфори і ін. – вимагали вищого мистецтва при формуванні і обпалюванні. У третьому тисячолітті до н.е. був винайдений гончарний круг. Це був найважливіший крок в гончарному виробництві оскільки він дозволив різко підвищити продуктивність праці ремісника і виготовляти посуд з набагато тоншими стінками.
Фарфор - найблагородніша кераміка. Це матеріал, що складається з каоліну, глини, кварцу і польового шпату. Його характерні ознаки: білий колір, відсутність пористості, висока міцність, термічна і хімічна стійкість. Для господарського фарфору цінується просвічуваність. Фарфорові вироби вельми різноманітні по своєму хімічному складу, по властивостях і призначенні. Технологія виробництва описана в моїй роботі.
Нарядні меламінові тарілки турецького виробництва, що наповнили зараз наші ринки, око, звичайно, радують. Прикрашені симпатичними квіточками, вони нагадують фарфор. А ось за ціною дешевше, що для нашого населення грає істотну роль. Проте, посьорбавши гаряченького супчика з меламінової тарілочки, людина ризикує не просто отруїтися формальдегідом, але і завдати непоправимої шкоди майбутньому потомству. Крім того, при нагріванні в меламіні утворюються канцерогени, здатні викликати в організмі людини ракові пухлини. Не менш страшна хвороба - старече недоумство - підстерігає прихильників алюмінієвих каструльок. Адже навіть хімік-любитель знає, як небезпечний для людей алюміній, що окислюється у воді.
Я провела інтерв'ю у перехожих людей. У моїй роботі представлені деякі з них. Багато хто не знав, як відповісти. Опитавши п'ятдесят чоловік, я можу зробити вивід, що більшість людей не знають хімічний склад посуду, з якого вони їдять, не знають, корисний цей посуд або шкідливий. Потрібно підвищити рівень інформативності про хімічний склад посуду. Для підвищення хімічної грамотності населення необхідно збільшити число уроків хімії і частіше говорити на них про навколишній нас світ, про хімічні процеси на кухні, у ванній, у нашому організмі і т.д. Необхідно підвищити хіміко-екологічну культуру громадян.
Без посуду наше життя неможливе, в посуді ми готуємо, зберігаємо їжу, з посуду ми їмо. Посуд буває багатьох видів. Виконавши дану роботу, я дізналася:
На початку роботи я ставила перед собою мету, дізнатися який буває посуд, його хімічна будова, корисна вона чи ні. Тепер я знаю, що деякий посуд насправді корисний, наприклад срібний. Його частинки дуже корисні, вони розчиняються в нашій їжі і потрапляють до нас в організм. Срібло дуже корисно для організму, воно дезинфікує їжу, якщо в неї щось потрапило шкідливе. А ось меламінові тарілки турецького виробництва дуже шкідливі, тому їх потрібно використовувати в крайніх випадках. Бажано використовувати екологічно чистий посуд: кераміка, фарфор, стекло. З металевої ту, що покрита емаллю.